EL CATALÀ, LLENGUA COMUNA

La Plataforma per la Llengua i més d’una vintena d’entitats de persones immigrades organitzem cada any des de 2005 al voltant de la diada de Sant Jordi diferents accions sota el lema “El català, llengua comuna”.

L’objectiu és mostrar la vitalitat del català i la seva capacitat cohesionadora, promoure’l com a llengua comuna dins la nostra societat. Volem sensibilitzar les persones nouvingudes de la importància de la llengua catalana com un dels eixos vertebradors de la societat i que puguin participar-hi enriquint-la. I alhora, sensibilitzar també la societat d’acollida catalanoparlant, que sovint canvia de llengua quan observa que una persona té un accent diferent o té una procedència diferent. Aquesta actitud dels qui tenen el català com a primera llengua di culta la inclusió d’aquestes persones a la nostra societat, i a la vegada, pot esdevenir un símptoma de disminució de l’ús social de la llengua si no hi posem solució.

Des de l’ONG del català i les entitats de persones d’origen nouvingut que col·laboren en l’acte, defensem la llengua catalana com a element d’inclusió social i creiem que ha de ser la llengua comuna dins d’una societat multilingüe com la nostra. Podem facilitar el procés d’adaptació social de les persones nouvingudes a través de l’adopció del català i, així, construir entre tots una nova societat catalana amb més i millors oportunitats per a tothom i amb el català com a llengua de la vida pública.

Durant aquests anys hem organitzat nombroses activitats culturals d’interrelació entre el català i les prop de 300 llengües que es parlen a la nostra societat, com el concert Detotarrel, el Lip dub per la llengua, el Post-it art per la llengua o l’acció Xarxa de cors.

El 2015, l’activitat organitzada va ser PLANTA’T. COMPROMÍS PEL NOU PAÍS, on vam dibuixar territoris de parla catalana (Països Catalans) amb 300 testos que simbolitzaven les prop de 300 llengües que es parlen a casa nostra. Tots els participants van plantar-se drets dins de cada test per reforçar la simbologia de l’acció de l’acte.

I l’any passat, l’acció escollida va ser CRIDA-HO ALS 4 VENTS! EL CATALÀ, LLENGUA COMUNA, on més de 600 persones vam construir la rosa dels vents del català, en la qual cada punta representava cadascuna de les varietats dialectals del català. Tots junts vam fer un crit a favor de la llengua per reivindicar, en les 8 varietats dialectals, que el català és la nostra llengua comuna.